Обележавање 150 година постојања наше школе

Основна школа „Синиша Јанић“ ове, 2016. године, обележава 150 година постојања. Ученици и наставници школе су овим поводом осмислили и реализовали низ активности. Обележавање јубилеја почело је одржавањем часа који је био посвећен историјату школе, а у оквиру кога су ученици могли да виде документарни филм „Старија од државе“, аутора Небојше Илића Илкета. Истовремено је приређена и изложба дечјих радова у холу школе на тему „Моја школа“. У школској сали 11. октобра приређена је изложба слика, на којој је учествовало 30-так бивших ученика школе, међу којима су академски сликари, ликовни педагози и самоуки уметници. Приређена је и изложба старих фотографија Власотинца под називом „ И они су део традиције“.

Присутни су први пут могли да виде фотографије старог Власотинца које су прикупили ученици, наставници, бивши ученици и друго особље школе. На овој изложби по први пут је изложена архивска грађа школе од 1878. до 1941. године. Заинтересовани су могли да виде оригиналне уписнице и дневнике из времена после ослобађања од Турака где се виде први трагови писмености у Власотинцу.

Посебну пажњу привукли су дневници једног од најпознатијих учитеља овог краја Петра Спирића, који је у овој школи учитељевао од 1873. до 1923. године. Њему у част урађен је и изложен плитак рељеф његовог лика у алуминијуму, рад Милоша Шарића.

Поздрављајући присутне и говорећи о историјату школе и настанку образовања у Власотинцу, директор школе Горан Митић је рекао:

„ 150 година је изузетно дуг период за неговање традиције на овим просторима ако се зна колико често ратови и друштвене промене нарушавају и мењају исту уз наметање нових правила и стандарда по правилу са нешватљивом тежњом да се од њих и од тог тренутка рачуна нови почетак, а да се прошлост и све вредно одраније декретом брише, по могућству и из сећања наших. Једина установа која је кроз векове уназад, док сежу писани записи о народу нашем, успевала да истраји и наџиви све декрете силника који су владали на овим просторима је Српска православна црква. Зато је и сасвим природно што су и прве цркве у овом крају настале под окриљем црквених сводова. Управо на овај начин, на шта смо посебно поносни, настала је наша школа под окриљем наше власотиначке цркве, у времену док су ови крајеви још увек били под турском влашћу. Школа је основана 1866. године, 12 година пре ослобођења, али је и онда радила по образовним плановима младе српске државе са оне стране ондашње границе. Зато са поносом кажемо да је школа старија од модерне државе Србије на овим просторима. При том не заборављамо да смо се као чедо наслањали на црквену традицију, да негујемо хришћанске вредности, надам се да ћемо у симбиози још много векова, за добробит наше деце, наставити заједничку мисију“.

Бивши ученик школе Звонко Катлановић, сликар из Власотинца, даривао је школи уметничку слику. У сарадњи са основним школама „8. октобар“, „Свети Сава“ Гложане и „Браћа Миленковић“ Шишава реализоване су спортске активности и школски квиз где су ђаци проверили опште образовање. Ученици нижих разреда осликали су графитима зидове у школском дворишту. Деца из Предшколске установе „Милка Диманић“ пригодним програмом увеличала су јубилеј, а ученици нижих разреда извели су представу „Моја школа – чудна породица“.

Сутрадан су ученици виших разреда извели приредбу „Модерна школа“, у којој на један специфичан начин ученици говоре о учењу, уметности и љубави кроз ђачко доба. Представу је режирао проф. српског језика Славиша Шушулић.

ОШ "Синиша Јанић" © 2015 bdizajn